2009. november 9., hétfő

A levél

A minap a következő levelem érkezett e-postán az egyik helyi, laborombeli hallgatótól: (angolul jól értők kedvéért berakom az eredeti szöveget is, hogy érzékeljétek az eredeti ízt. Meg persze volt japán változat is, de attól megkímélek mindenkit, ráadásul magam sem igazán értem még.. :)

"We must have the end-of-the-year cleaning the Lab on December 25th.
(We tried to arrange the day on the 22nd but we could not make it because of the class schedule of M1 students.)
Basically all of us are supposed to join this annual event as a part of essential Japanese tradition. Only those who cannot manage to join are for exceptionally, unavoidable reasons.
If so, please send e-mail to Iwatsuki immediately describing your reason.
I will let you know more concrete information later.

We will begin the cleaning from the morning until the evening (It depends on how seriously you work). And will have a coffee break around 3pm with sweets (expensive ones) that Fujioka-sensei will kindly offer us. After we finish cleaning-up, at night(around 7pm?), we move to the Forget-the-year party that is also a very important event for within Japanese culture, as you may know. We haven’t decided what kind of food for the party. I will let you know about it later.

Thanks,

Iwatsuki"

Nos, igyekszem jó fordítást készíteni..
"December 25-én meg kell tartsuk a szokásos év végi nagytakarítást a Laborban.
(Próbáltuk 22-re szervezni, de nem jött össze, mert az első éves diplomázóknak órájuk van aznap.)
Alapvető elvárás, hogy mindenki csatlakozzon ehhez a fontos, évenkénti Japán hagyományhoz.
Kivéve azokat, akik valamilyen kivételes, elkerülhetetlen ok miatt kénytelenek kimaradni. (Vajon mi lehet erre elég elfogadható ok?)
Ha ezen eset áll fenn, kérlek küldj egy e-mailt azonnal ezen ok meghatározásával.
Pontosabb információkról később értesítelek benneteket.

Reggel kezdjük majd a takarítást, ami estig tart (ez azon múlik, mennyire komolyan veszitek a munkát).
Délután 3-kor tartunk egy kávészünetet némi édességgel (drágákkal), melyeket Fujioka professzor (a labort vezető professzor) szíves felajánlásával kapunk.
A takarítás után este (7körül?) a Felejtsd-el-az-évet (évbúcsúztató) partira megyünk, ami szintén egy nagyon fontos esemény a japán kultúrában, mint talán már tudjátok. (na talán majd itt kezdődik a nap kellemes része..)
Még nem döntöttük el, milyen étellel készüljünk a mulatságra. Erről majd később tájékoztatlak benneteket.

Köszönettel,

Iwatsuki"

Nos, WELCOME TO JAPAN! :D

ui: Azért nézzük a jó oldalát a dolognak. Valószínűleg itt töltöm a Karácsonyt és ahelyett, hogy itthon (a koliban) egymagamban azon keseregnék, miért nem vagyok otthon a szeretteimmel, jó társaságban lehetek, biztos vicces lesz, még ha takarítani is kell. Az édességek tuti különlegesek lesznek, ismerve a profot. Az évbúcsúztató muri pedig csak jó lehet. Ergo: gyorsan elröppen a nap és az ember(lánya) nem szomorkodik... Egyébként meg csak csendben, halkan teszem hozzá, hogy szombat délutánonként van egy órám az egyetemen..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése