2010. március 31., szerda

Jika-tabi

Kedves Olvasóközönség!

Egy rövid közjáték erejéig megszakítjuk Márciusi utazás c. sorozatunkat.
Ennek nyomós oka van: beszereztem első jikatabi-mat (feltételezhetően lesznek utódjai eme párosnak).
A jikatabi (dzsikatabi) nem más, mint a japán építőmunkások (illetve egyéb kültéri, esetleg közmunkát végzők) lábbelije. A tabi-ból fejlődött ki, mely lényegében a már nálunk is kapható kétujjas zokni - itt persze ennek is igen magas színvonalú darabjai is vannak, például a kabuki színészek vagy a gésá-k tabi-ja, ami kizárólag makulátlan fehéren fogadható csak el. Kyoto-ban létezik kizárólag erre szakosodott, több száz éves, több generációs családi tulajdonú üzlet.
A jikatabi lényegében ennek kültéri, gumitalppal ellátott, hihetetlenül csúszásmentes változata, ráadásul hátulsó kapocs-sor záródásával mindenki saját lábszárméretéhez igazíthatja - ergo ezért lehetséges csakis, hogy az én lábamra is megfelel -, tehát biztonságosan tartja a bokát is.

A jikatabi nélkülözhetetlen velejárója - talán majd ilyet is beszerzek egyet, ha más nem, ezt a vicc kedvéért - a munkaruha-vászonból készült nikkabokka, azaz bőszárú munkanadrág. Ennek is meg van ám a maga titka, hogyan férnek meg a jikatabi-val, de erről majd alkalomadtán. Ezt az öltözék-együttest láthatjátok egy hamisítatlan japán keze nyomán, András felesége, Etsuko rajzán.

Összes kép itt.

Nesze nektek cipőtervezők és design-erek!

8 megjegyzés:

  1. Gratula a dzsikatabihoz!


    A feleségem neve nem Itsuke, hanem Etsuko :)

    VálaszTörlés
  2. bakker, elirtam?! elnezest!!!!
    sumimasen!!!!
    szegyenletesen rostellem, mar javitom is... :(

    VálaszTörlés
  3. nyilvan az ejszakai nem-alvas teszi... :D
    es meg hol van a nap vege?!?! hjajj... :D

    VálaszTörlés
  4. Mindig vágytam egy ilyenre!!!!

    VálaszTörlés
  5. @Judit: barmelyik munkaruha uzletben talalsz, a legdragabb valtozat sem kerul tobbe ¥2500-nel, de ez meg valami alapvaltozat lehetett, ¥490-be fajt. :D de nekem eppen ilyenre volt szuksegem. abban nem vagyok meg biztos, nem ciki-e, ha itt hordom?! :D

    VálaszTörlés
  6. Neha az az erzesem, hogy semmit nem ciki felvenni, bar ilyenben meg csak munkasokat es kerteszeket lattam. Az viszont erdekel, hogy mi a bo szaru nadrag funkcioja. Talan arra jo, hogy ne szurja oket a szog, amikor a lyukas zsebbol behull a nadrag szaraba. Ilyen nadragot gyakran latok az utcan, de mindig gaijinok viselik. Mar ezert sem vennem fel.

    VálaszTörlés
  7. nahat, en meg csak helyieken lattam ilyen boszaru nadragot, de sokakon, mert vazi trendikent hordjak a "laza fiatalok"...

    hogy a munkasoknak miert jo, ez jo kerdes?! ui akar hatranyos is lehet a munkavegzesben a nagy libego szar...

    VálaszTörlés